Hoe kunt u zich vandaag al voorbereiden om vanaf 1 oktober huisapotheker te worden?
1. Sluit aan bij FarmaFlux en activeer het GFD
Een van de voorwaarden om huisapotheker te zijn, is dat de apotheek aangesloten is op het gedeeld farmaceutisch dossier (GFD). Hiervoor moet het FarmaFlux-contract ondertekend zijn.
Bent u nog niet aangesloten bij FarmaFlux? Klik dan hier om het uitbestedingscontract te openen.
De apotheker-titularis ondertekent het contract en bezorgt het aan FarmaFlux (registratie@farmaflux.be of fax 02/285 42 85).
FarmaFlux valideert de informatie en bezorgt u een attest van aansluiting. Vervolgens wordt uw softwarehuis gecontacteerd en activeert FarmaFlux de beschikbare diensten.
Kijk ook zeker na of het GFD effectief geactiveerd is. Contacteer eventueel uw softwarehuis voor meer informatie.
2. Screen uw patiënten
Ga na welke patiënten tot de doelgroep behoren en bepaal welke patiënten het meeste baat hebben bij deze nieuwe dienstverlening. Bepaalde softwarehuizen voorzien de mogelijkheid om een lijst te trekken van de patiënten die in aanmerking komen. Is die mogelijkheid niet voorzien in uw softwarepakket? Neem dan gerust contact op met KLAV.
Vanaf 1 oktober genereren de meeste softwareprogramma’s trouwens een pop-up bij patiënten uit de doelgroep.
Het is de taak van de apotheker om de dienst aan te bieden aan patiënten die ze ook echt nodig hebben, en de dienst niet voor te stellen aan patiënten die misschien wel aan de criteria beantwoorden, maar er geen specifieke behoefte of nood aan hebben.
Bij wijze van voorbeeld: een patiënt die regelmatig één chronisch geneesmiddel neemt, en die tijdelijk enkele andere geneesmiddelen dient in te nemen voor de behandeling van een acuut probleem (een pijnstiller, een ontstekingsremmer, een preventief antibioticum, …), is a priori geen prioritaire patiënt die een behoefte heeft aan de dienst, tenzij hij/zij er specifiek om vraagt.
3. Geef blanco medicatieschema's mee en maak medicatieschema’s aan
U kunt nu al starten met de aanmaak van medicatieschema’s. Geef de patiënt een blanco medicatieschema mee zodat die thuis zelf kan opschrijven welke geneesmiddelen en gezondheidsproducten hij wanneer neemt.
Het medicatieschema mag opgemaakt worden op papier, maar de voorkeur gaat toch uit naar een digitaal (en indien mogelijk ook gedeeld Vitalink-) schema.
Het medicatieschema in Officinall
Het medicatieschema in Greenock