Afbouw slaapmedicatie via magistrale bereidingen

woensdag 01 februari 2023
Terug naar overzicht

Vanaf 1 februari 2023 voorziet het RIZIV - in het kader van een pilootproject van APB - een terugbetaling voor de geleidelijke afbouw van slaapmedicatie via magistrale bereidingen. Op die manier kan je als apotheker mensen bijstaan om het gebruik van slaapmiddelen terug te dringen. Dat is broodnodig, want elke dag worden er meer dan één miljoen slaapmiddelen gebruikt in ons land.

Langdurig gebruik van benzodiazepines en Z-drugs als slaapmedicatie wordt afgeraden omdat dit tolerantie en afhankelijkheid in de hand kan werken. Gekende nevenwerkingen zijn een groter valrisico, geheugenproblemen en sedatie overdag. Voor gemotiveerde chronische gebruikers die willen stoppen met deze medicatie is het steeds aangeraden om geleidelijk af te bouwen, en niet abrupt te stoppen.

Via de magistrale bereiding kan je als apotheker gelules bereiden met een graduele dosisreductie. Op die manier kan je de afbouw zo geleidelijk mogelijk laten verlopen over een lange periode. Deze 'dienstverlening' is een vorm van voortgezette farmaceutische zorg.


Uitsluitend op voorschrift 

Elke patiënt die sinds minstens 3 maanden één enkel benzodiazepine of Z-drug gebruikt, via 1 orale inname per dag, in een dosering die niet hoger is dan driemaal de gebruikelijke dagelijkse dosis, komt in aanmerking voor een terugbetaald afbouwprogramma.

Net zoals de opstart van alle benzodiazepines en Z-drugs, zijn ook de afbouwprogramma's steeds op voorschrift van de arts. Daarnaast maakt de arts een apart geneesmiddelenvoorschrift per afbouwstap.

 

Meer weten over de voorwaarden, de afbouwschema's met omrekentabel, het opstarten van een afbouwtraject en de terugbetaling ervan? Wij hebben alle informatie gebundeld in een dossier.

 

» Klik hier om naar het dossier Benzodiazepines - Terugbetaling afbouwprogramma te gaan «

© 2023 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy