Vanaf 4 april is het wettelijk toegestaan om als openbare apotheek zelftesten aan te kopen en te verkopen. In dit dossier lees je alles wat je moet weten over zelftesten, van aankoop tot aflevering. Op die manier kan je ook jouw patiënten nog beter advies geven wanneer zij met vragen naar de apotheek komen.

 

Vanaf 4 april 2021 mogen COVID19 zelftesten worden afgeleverd in de apotheek aan bepaalde voorwaarden:

-   Je mag enkel zelftesten afleveren die op de lijst van het FAGG zijn ingeschreven.

-   Als apotheker moet je de patiënt steeds goed informeren over het gebruik van de test en wat hij of zij moet doen bij een positief resultaat.

-   Voor preferentieel verzekerden is er een terugbetaling voorzien vanaf 8 april.

-   De aflevering moet plaatsvinden in een voor het publiek opengestelde officina.

Zelftesten mogen op dit moment enkel in de apotheek worden verkocht, en dus niet in de supermarkt. Deze exclusiviteit is gegarandeerd gedurende 1 maand. Na vier weken zal de overheid de meerwaarde van de apotheker evalueren op het vlak van patiëntenbegeleiding bij het gebruik van zelftesten. Dit is dus een unieke kans om de meerwaarde van ons kanaal in de kijker te zetten. Zelftesten hebben immers enkel zin als ze goed worden gebruikt. Aan ons om de aflevering ervan te koppelen aan goed en duidelijk advies.

De apotheker moet de aflevering van een zelftest registeren in het (gedeeld) farmaceutisch dossier (GFD) van de patiënt.

De overheid heeft een affiche met gebruiksaanwijzigingen gemaakt die je aan de patiënt kan meegeven bij de aflevering.

© 2024 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy