“... moeten de vergoedbare specialiteiten onder vaste-orale vorm, ...”
TPE wordt enkel toegepast op vergoedbare specialiteiten onder (droge) vaste-orale vorm van de lijst toegevoegd aan ‘het algemeen besluit specialiteiten’ (KB 21/12/2001), zonder uitzonderingen. De lijst van beoogde specialiteiten wordt door het RIZIV gecommuniceerd.
Specialiteiten die niet aan die definitie beantwoorden, zijn niet betrokken bij TPE. Zij moeten nog altijd op de ‘traditionele’ manier getarifeerd worden (per verpakking). Het gaat daarbij om:
› Vergoedbare specialiteiten onder vaste-orale vorm die geen deel uitmaken van ‘het algemeen besluit specialiteiten’ (KB 21/12/2001). Bijvoorbeeld: pijnstillers voor chronisch zieken (KB 2/06/2007).
› Vergoedbare specialiteiten van ‘het algemeen besluit specialiteiten’ (KB 21/12/2001) die geen vaste-orale vormen zijn. Bijvoorbeeld: vloeistoffen, druppels, oplossingen, suppo’s.
Alle getarifeerde eenheden moeten gedekt zijn door een voorschrift. Bij de tarificatie en facturatie moet er via de software voor elke eenheid het overeenstemmend voorschriftnummer gecommuniceerd worden. Het spreekt voor zich dat dat ook geldt voor eventuele attesten van de adviserend geneesheer indien van toepassing.
Bij de tarificatie en facturatie wordt de UBC van de oorspronkelijke verpakking doorgegeven voor elke eenheid. De UBC wordt dus een veelvoud van het aantal eenheden dat aanwezig is in de oorspronkelijke verpakking.
Prijs en terugbetalingsmodaliteiten
Alle eenheden van eenzelfde specialiteit behouden in de loop van eenzelfde week de prijs en terugbetalingsmodaliteiten van toepassing op de dag van de bereiding/aflevering, zelfs als de week 2 kalendermaanden overbrugt met wijzigingen tussen de 2 maanden.
Een eventuele bijlevering in dezelfde ‘week’, maar in een nieuwe kalendermaand, moet vanzelfsprekend de prijs en terugbetalingsmodaliteiten volgen die van toepassing zijn op de dag van de bijlevering.
Een ‘week’ die twee kalendermaanden overlapt, wordt getarifeerd met het tarificatiebestand van de 2e maand, om met eventuele aanpassingen in de behandeling rekening te kunnen houden (cf. supra).
Wanneer een patiënt in het begin van de behandeling (1e week) over een geldige machtiging beschikt, maar die vervalt in de loop van de behandeling (bv. 2e week), hoewel de verpakking voorgeschreven door de arts een TPE voor meerdere weken toeliet en die verpakking door de apotheker werd aangebroken, dan mag de apotheker de eenheden van die verpakking nog verder uitfactureren door gebruik te maken van de flag ‘afwijking van TPE’.
Wanneer een specialiteit vergoedbaar in begin van behandeling (1ste week), geschrapt wordt van de terugbetaling in de loop van de behandeling (bv. 2e week), hoewel de door de arts voorgeschreven verpakking een tarifering per eenheid dekte voor meerdere weken en deze verpakking door de apotheker werd aangebroken, dan mag hij de eenheden van deze verpakking nog verder uitfactureren, door gebruik te maken van de flag ‘afwijking van TPE’.