Magistrale bereidingen versus officinale bereidingen

Een magistrale bereiding is steeds op voorschrift en kan eventueel terugbetaald zijn. Er mag zowel gebruik gemaakt worden van geregistreerde grondstoffen als van producten die een analysecertificaat hebben. In dat laatste geval zal de bereiding echter nooit terugbetaald zijn.
Een officinale bereiding is niet op voorschrift en zal nooit terugbetaald zijn. Het zijn bereidingen enkel op basis van geregistreerde grondstoffen. Een officinale bereiding wordt ook wel een huisbereiding genoemd. De bereidingen gebeuren a.d.h.v. een farmacopee of het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF).

 
Verkort voorschrijven  

Magistrale bereidingen die zijn voorgeschreven op basis van het bereidingsnummer zijn niet meer terugbetaald. Het voorschrijven van bereidingen onder verkorte vorm (met vermelding van de titel van het naslagwerk), blijft echter wel vergoedbaar indien het gaat om terugbetaalbare bereidingen die vermeld zijn in:

›  hetzij de geldende uitgaven van de Belgische en Europese Farmacopee en het Therapeutisch Magistraal Formularium. In dit geval volstaat de titel.
De geldende uitgaven van de Belgische en Europese formularia en farmacopees zijn: EF8, BF6, TMF.

›  hetzij het Nationaal Formularium (NF4, NF5, NF6), MFS(-D) en/of PMF, enz. Deze bereidingen zijn vergoed op voorwaarde dat de voorschrijver het werk vermeldt dat de voorgeschreven formule bevat en de apotheker de volledige gedetailleerde formule (kwalitatief en kwantitatief) heeft vermeld op de keerzijde van het voorschrift en deze heeft tegengetekend.

 
Het Therapeutisch Magistraal Formularium

Het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF) is een referentiewerk van magistrale bereidingen dat werd opgesteld door de bevoegde subcommissie van de Belgische Farmacopeecommissie en uitgegeven door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Het Therapeutisch Magistraal Formularium moet verplicht in elke apotheek aanwezig zijn in toepassing van het Koninklijk Besluit van 21 januari houdende onderrichtingen voor de apothekers.

In november 2010 werd de tweede editie van het TMF voor apothekers uitgegeven op cd-rom. Hoewel die cd-rom de enige officiële versie van het TMF is, is er ook een pdf-bestand van de tweede uitgave beschikbaar gesteld door het FAGG. Opgelet vooraleer u het TMF zou afdrukken: het document bevat maar liefst 1072 pagina's.

 
Terugbetaling van magistrale bereidingen

© 2024 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy