Opdat een magistraal récipé vergoedbaar zou zijn, mag dat alleen bestanddelen bevatten die voorkomen in de positieve lijsten (mits bepaalde voorwaarden mogen er ook vergoedbare specialiteiten verwerkt worden).

Positieve lijsten
Actieve bestanddelen


Positieve lijsten

De positieve lijsten zijn verdeeld in zes hoofdstukken of lijsten:

L1 = Chemische actieve grondstoffen 
L2 = Fytotherapeutische actieve bestanddelen
L3 = Geregistreerde geprefabriceerde preparaten
L4 = Producten waarvan de vergoedbaarheid afhangt van een attest/vermelding
L5 = Excipientia en adjuvantia (hulpstoffen)
L6 = Verbandstoffen

Opgelet: in sommige naslagwerken wordt lijst 6 vermeld in plaats van lijst 5 of hoofdstuk 5: het gaat hier steeds over de lijst met de hulpstoffen.

Een alfabetische lijst met alle producten van deze 6 lijsten kunt u terugvinden in de gedrukte versie van het Tarief voor Magistrale Bereidingen, uitgegeven door APB en verstuurd naar de apothekers die hiervoor een abonnement aanvragen. In de softwarepakketten zijn deze tarieven uiteraard ook verwerkt voor de prijsberekening van de bereiding.

Op de website van het RIZIV kan men de laatste geüpdate versie van deze 6 hoofdstukken terugvinden (klik hier). In die versie verschijnen alleen de officiële benamingen in alfabetische volgorde en uiteraard alleen de terugbetaalde producten.

 

Actieve bestanddelen

Om terugbetaald te zijn, moet de bereiding minstens 1 bestanddeel bevatten uit lijst 1, 2, 3 of 4, met andere woorden minstens 1 actief bestanddeel.
Een bereiding die alleen bestaat uit lijst 5-producten is niet vergoedbaar, behalve wanneer het gaat om een vaste dermatologische bereiding in de vorm van een crème, zalf of pasta en er minstens 2 producten uit lijst 5 gemengd worden.
Een lijst 5-product afzonderlijk wordt nooit terugbetaald.

Bijvoorbeeld:

R/ Amandelolie dt 50ml = niet vergoedbaar
R/ Vaseline dt 100gr = niet vergoedbaar 
R/ Vloeibare paraffine 7g en Witte vaseline ad 30g = vergoedbaar
R/ Melk, emulsie, suspensie met enkel lijst 5-producten = niet vergoedbaar want dit is geen vaste dermatologische bereiding.
R/ Placebo dt 60 gelulen = niet vergoedbaar. (Placebo gelulen zijn enkel terugbetaald in de vorm van 'Flavogelulen NF6' met een maximum van 1 mg Riboflavine per gelule, zonder vermenging met een ander actief bestanddeel.)

Er moet rekening gehouden worden met bepaalde beperkingen in hoeveelheid per récipé en met bepaalde beperkingen in verband met de producten zelf.

© 2023 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy