Sinds 1 november kunnen Vlamingen ook in de apotheek terecht voor hun Covid-vaccinatie. Hoe begin je als apotheker concreet aan vaccinatie? Hoe bereid je jouw apotheek voor? Hoe bestel je vaccins en maak je deze klaar? En hoe registreer je ze in jouw systeem? In dit dossier vind je alle informatie terug.


Vaccinatie vanaf 1 januari 2023

Nood aan vaccins? KLAV biedt hulp

Hoe begin je eraan?

Wat mag je tariferen?

Veelgestelde vragen

 


Vaccinatie vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari wordt vaccinatie volledig ingekanteld in de eerste lijn. Burgers kunnen niet meer terecht in de vaccinatiecentra: zij moeten zich nu wenden tot de eerste lijn (artsen, apothekers en verpleegkundigen).


De situatie na 15 januari
Elke apotheker en elke huisarts kan rechtstreeks via Vaccinnet een bestelling plaatsen. Er zijn twee bestelmomenten voorzien:

• Tussen 15 en 31 januari kan je eenmalig twee dozen van 10 vials bestellen.
 Tussen 15 en 28 februari kan je eveneens eenmalig twee dozen van 10 vials bestellen.

Dit geldt voor Comirnaty® RTU adapted 4-5: combinatievaccin (moet niet worden verdund) en voor Comirnaty® PED, oorspronkelijke samenstelling (moet worden verdund, voor kinderen van 5 tot 11 jaar; vaccinatie in de apotheek niet aangeraden).

De bijhorende spuitjes en naalden worden standaard bij de bestelling geleverd.

Je kan enkel per doos bestellen, met een maximum van 2 dozen. Meer kan enkel mits verantwoording (voor bijvoorbeeld een woonzorgcentrum): hiervoor moet je een uitzondering aanvragen. Dat kan door een mail te sturen naar vaccinnet@vlaanderen.be met de volgende gegevens:

° Vaccintype
° Aantal dosissen (60 dosissen per doos)
° Naam collectiviteit
° Aanvraag van de collectiviteit (per mail) of reden van de bestelling

Bestellingen voor collectiviteiten kunnen niet rechtstreeks worden geleverd bij de collectiviteit zelf. Deze zal rechtstreeks worden geleverd op het adres gekoppeld aan de vaccinator die de bestelling plaatst.

Enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:
• Geleverde vials zijn slechts beperkt houdbaar (maximaal 10 weken op koelkasttemperatuur, 2-8°C).
• Je bestelling via Vaccinnet is steeds per 100 of 60 vaccins, afhankelijk van de specialiteit die je bestelt.
• Je kan slechts één keer een bestelling plaatsen per bestelmoment.

Opgelet: tussen eind januari en midden maart zal een evaluatiemoment uitwijzen of er een bijkomend bestelmoment nodig is op basis van het aantal geregistreerde vaccinaties in Vaccinnet.
 


Nood aan vaccins? KLAV stimuleert samenwerking en biedt hulp

Denk je nood te hebben aan vaccins maar kan je niet goed inschatten hoeveel of denk je geen 10 vials nodig te hebben? We raden je aan om contact op te nemen met je collega's in de omgeving en eventuele huisartsenpraktijken. Samen kunnen jullie een betere inschatting maken van het benodigde aantal vials en een eventuele bestelling groeperen of laten leveren.

Ook vanuit KLAV helpen we je graag verder. Bestel je vaccins en ben je bereid om enkele vials of spuitjes te verdelen onder collega's die slechts beperkte vraag krijgen? Laat dan jouw gegevens achter via dit formulier. Zo kunnen wij collega-apothekers indien nodig naar jou doorverwijzen.

 

» Laat ons hier weten of collega-apothekers bij jou terechtkunnen voor vials of spuitjes «

 

 

Hoe begin je aan vaccinatie?

Wil je vaccineren of vaccins voorbereiden in de apotheek? Dan geven we jou graag een overzicht alle procedures die je moet volgen: van de Standard Operating Procedures en een stappenplan tot het raadplegen van de vaccinatiestatus van jouw patiënten. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Wat mag je tariferen?

Er zijn twee verschillende honoraria die je mag tariferen in je softwarepakket:

• CNK 5521-729: voor het optrekken van spuitjes.

• CNK 5521-711: voor het toedienen van het vaccin.

Je mag hiervoor zelf de voorschriften aanmaken via een 'dummy' arts in de software.

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe bestel je vaccins via Vaccinnet? Wat is het vaccinatieschema voor Covid-19? Mag je ook jongeren vaccineren? Wij sommen de meestgestelde vragen op: klik hier voor alle antwoorden.© 2024 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy