Bij een voorschrift van een antibioticum of antimycoticum levert de apotheker een geneesmiddel af, volgens de regels van VOS, met hetzelfde werkzaam bestanddeel, dezelfde toedieningsvorm, dezelfde sterkte en de overeenstemmende verpakkingsgrootte en eventueel de specificaties maar binnen de groep van degene die het “goedkoopste” zijn.
Overmacht
In geval van overmacht, mag de apotheker een ander beschikbaar zo goedkoop mogelijk en terugbetaalbaar geneesmiddel buiten de groep van “de goedkoopste geneesmiddelen” afleveren. Hij moet die overmacht wel aanduiden met een “vlag”.
Hij vermeldt bovendien op het voorschrift dat het een onbeschikbaarheid of hoogdringendheid betreft en hij parafeert deze verklaring.
Onder overmacht wordt verstaan:
› onbeschikbaarheid binnen de 12 uur van de goedkoopste geneesmiddelen bij de voor de apotheker gebruikelijke groothandelaars – verdelers en groothandelaars.
› dringende aflevering voor een behandeling die onmogelijk kan uitgesteld worden of waarvan het uitstel de continuïteit van de behandeling in gevaar brengt.
› aflevering onder omstandigheden waarbij een patiënt zich onmogelijk kan bevoorraden bij een andere apotheek in de omgeving tijdens de wachtdienst.
Als het voorschrift een geneesmiddel vermeldt dat al in de groep van de goedkoopste staat, is er geen verplichte substituering.
Als er geen geneesmiddel van de groep van de “goedkoopste” beantwoordt aan het voorschrift omwille van de specificaties, mag er substitutie zijn naar een ander geneesmiddel volgens de regels van de beslissingsboom op voorwaarde dat het goedkoper is.
Niet substitueren
De apotheker mag niet substitueren
› in de gevallen dat de voorschrijver dit aangeeft nl. bij therapeutisch bezwaar of, in sommige gevallen, bij allergie voor een hulpstof met erkende werking
› indien omwille van de specificaties van het voorschrift (bv. als een bruistablet is voorgeschreven) er geen goedkoper geneesmiddel is
› naar een duurder geneesmiddel
› naar een geneesmiddel met dezelfde prijs.
Indien de apotheker de verplichte substitutie niet toepast is de DGEC bevoegd om de overtreding vast te stellen. Hierbij kan het onverschuldigd bedrag teruggevorderd worden al dan niet met een administratieve boete.