Chronische patiënten zijn veelal gebaat bij een ‘gedeelde zorg’. Dat is het opzet van de zorgtrajecten. De huisarts vervult een centrale en coördinerende rol. Hij kan daarbij rekenen op medische ondersteuning door specialisten en op praktische ondersteuning door andere zorgverstrekkers uit de eerste lijn zoals apothekers.

 

Een zorgtraject regelt de behandeling en de follow-up van een patiënt met een chronische ziekte. Het is een verbintenis tussen 3 personen: de patiënt, zijn huisarts en zijn geneesheer-specialist. Een zorgtraject begint nadat die 3 partijen een ‘zorgtrajectcontract’ ondertekend hebben. Oorspronkelijk was dat contract een geschreven verbintenis voor een periode van 4 jaar; nu loopt het zorgtraject verder na het 4de jaar, zonder dat er nieuw contract ondertekend moet worden.

Het zorgtraject blijft verder lopen na het 4de jaar op voorwaarde dat de patiënt zich houdt aan de voorwaarde van minimum 2 contacten met de huisarts en 1 raadpleging bij de specialist, én dat de huisarts het Globaal Medisch Dossier beheert.

 

Op dit moment zijn er twee zorgtrajecten: het zorgtraject ‘diabetes type 2’ (ZTD) en het zorgtraject ‘chronische nierinsufficiëntie’ (ZTN). Voor andere chronische aandoeningen kan in de toekomst een aangepast zorgtraject ontwikkeld worden.

Patiënten die toetreden tot een zorgtraject genieten verschillende voordelen. Ze krijgen niet alleen een kwaliteitsvolle zorg dankzij o.a. een persoonlijk zorgplan, maar ze ontvangen ook bepaalde tussenkomsten in bijvoorbeeld hun doktersbezoeken en zelfmetingsmateriaal.

 

© 2024 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy