JongKLAV: 3D-printing, op weg naar personalised healthcare

Terug naar overzicht

Datum

26 januari 2022 om 20:00

Omschrijving

Dankzij 3D-printing kunnen driedimensionele objecten snel en gemakkelijk worden geproduceerd op basis van een digitale tekening. Deze boeiende technologie wordt al in verschillende sectoren ingezet en vindt ook meer en meer zijn weg in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld voor de productie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

De printtechniek FDM (fused deposition modeling) wordt veelvuldig onderzocht voor het maken van geprinte tabletten, de zogenaamde printlets. Bij FDM wordt het te printen materiaal, oftewel filament, verhit en via een extruder laag voor laag op het platform aangebracht. Eén van de grote voordelen van 3D geprinte geneesmiddelen is het feit dat deze volledig gepersonaliseerd kunnen worden samengesteld, met een exacte dosis die zelfs dagelijks aanpasbaar is. Dat biedt de mogelijkheid om complexe doseringsschema's op te stellen én op te volgen. Voor gepolymediceerde patiënten kan 3D-printing eveneens een oplossing bieden. Denk maar aan de polypill, waarbij alle geneesmiddelen in één worden gecombineerd.

Apr. Magali Van Steenkiste (APB) en Silke Henry (doctoraatstudente Farmaceutische Technologie aan de UGent) dompelen ons op woensdag 26 januari digitaal onder in de wereld van personalised medicine en de praktische toepassingen van 3D-printing voor onze sector. De verschillende types 3D-printers worden in detail besproken, alsook enkele problemen en uitdagingen waar de huidige toepassingen mee geconfronteerd worden. Ook het wettelijk aspect van 3D geprinte geneesmiddelen zal worden toegelicht.

Wanneer? Woensdag 26 januari

Hoe laat? Vanaf 20u

Waar? Online

Prijs? 

 Gratis voor (Jong)KLAV-leden

› 
Niet-leden: € 30

Accreditering is aangevraagd.

Locatie

Online
De inschrijftermijn voor dit event is verlopen.
© 2022 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy