Factcheck: Gratis mondmaskers voor risicopatiënten?

woensdag 29 juli 2020
Terug naar overzicht

De voorbije dagen stelden apothekers ons meermaals de vraag of het klopt dat risicopatiënten wekelijks tot 10 gratis mondmaskers kunnen krijgen in de apotheek, op voorschrift van de arts. Dat zou althans blijken uit deze Facebookpost die massaal werd gedeeld.

 
Het bericht stelt dat iedereen met een langdurige aandoening die voor 100% wordt gedekt door een verzekering, recht heeft op tien maskers per week. Onder langdurige aandoeningen worden onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en kanker aangehaald.

Dit bericht klopt echter niet!

Het gaat om een maatregel die men in Frankrijk heeft genomen in het kader van de exitstrategie. Daar voorziet de overheid effectief gratis chirurgische maskers voor risicopatiënten via de apotheek. Dat kan je ook terugvinden in dit officiële document (zie pagina 2 onderaan).

In ons land bestaat er echter géén soortgelijke maatregel. De enige uitzondering is het gratis stoffen mondmasker, dat iedere inwoner van de federale overheid heeft gekregen.

Het Facebookbericht van de wekelijkse verdeling van gratis mondmaskers aan risicopatiënten in Belgische apotheken, klopt dus niet.

© 2021 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy