Griepvaccinatie: uitbreiding rol apotheker vanaf 01/10

donderdag 09 september 2021
Terug naar overzicht

De sensibiliseringscampagne voor vaccinatie tegen de griep gaat op 15 oktober van start. Voor ons land zijn er dit jaar 3,78 miljoen vaccins voorzien. Dat zijn er 840.000 meer dan vorig seizoen. Anders dan vorig jaar is er dit keer geen gefaseerde vaccinatiecampagne.

De groothandelaar-verdelers zullen voor 15 oktober starten met het leveren aan apotheken. Dat zal opnieuw in golven gebeuren en in lijn met de voorbestellingen. De groothandelaar-verdelers zullen zelf contact opnemen met hun leden om hen te informeren over de leveringsdata.

 

Officinaal voorschrijven en derdebetaler

Het FAGG heeft bevestigd dat apothekers vanaf 1 oktober griepvaccins mogen voorschrijven aan wie dat wil, met onmiddellijke terugbetaling in de apotheek voor alle door het RIZIV gedefinieerde doelgroepen (waaronder risicopersonen, gezondheidswerkers en 50-plussers).

Deze maatregel, die het traject van de patiënt verkort en zo het verhogen van de vaccinatiegraad ondersteunt, zal op het einde van dit seizoen worden geëvalueerd. Een positieve evaluatie zal ertoe bijdragen dat de maatregel voor de volgende jaren kan worden verlengd.

Het is de verantwoordelijkheid van elke apotheker om ervoor te zorgen dat de derdebetalerregeling wordt toegepast op mensen die tot één van de doelgroepen behoren (het gemakkelijkste criterium is natuurlijk iedereen vanaf 50 jaar) en geen terugbetaling toe te passen voor patiënten die er geen recht op hebben.

Bij onduidelijkheid, bijvoorbeeld voor mensen onder de 50 jaar met twijfel over de chronische ziekte, verwijst de apotheker door naar de huisarts. Die beoordeelt de noodzaak van een griepvaccinatie en kan het vaccin, indien nodig, voorschrijven.

© 2022 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy