Masker 19 en huiselijk geweld

donderdag 09 april 2020
Terug naar overzicht

Door de isolatiemaatregelen naar aanleiding van het COVID-19 virus, verwachten experten een stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Omdat de lokale apothekers laagdrempelig en goed bereikbaar zijn voor patiënten, is ons korps erg geschikt als meldpunt.

Om huiselijk geweld te melden, kunnen slachtoffers gebruikmaken van het codewoord 'masker 19', en dit naar het voorbeeld van Frankrijk en Spanje. In die landen stelt men inmiddels een stijging vast van huiselijk geweld tijdens de lockdown.

 

Samenwerking met CAW

 Het Vlaams Apothekers Netwerk heeft ondertussen een bijkomende samenwerking opgezet met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Apothekers kunnen slachtoffers van huiselijk geweld hiermee in contact brengen.

 De meest aangewezen werkwijze in de apotheek ziet er als volgt uit:

1. Een patiënt vraagt in de apotheek naar een 'masker 19'.

2. De apotheker antwoordt dat dit masker moet worden besteld en vraagt de contactgegevens van het slachtoffer (adres en telefoonnummer).

3. De apotheker contacteert de CAW-hulpverlening via het gratis nummer 1712.

4. De apotheker registreert de melding van huiselijk geweld in de apotheeksoftware met de CNK-code 5521-174 of Masker-19.

5. De hulpverlener van het CAW zal telefonisch contact opnemen met het slachtoffer, om advies en ondersteuning te bieden en te bemiddelen. Men zal ook een inschatting maken of de politie moet worden ingelicht, zodat die ter plaatse kan gaan.

Slachtoffers kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het CAW via e-mail of chatten met een professionele hulpverlener (via www.caw.be). Dit is anoniemer dan bellen wanneer de partners samen thuis zijn. Bij dreigend levensgevaar wordt aangeraden om de politie te contacteren.

 

En wat met privacy?

 Als mensen zelf hun contactgegevens geven, dan is dit in lijn met de privacywetgeving. Wanneer iemand 'masker 19' zegt, dan vraagt deze persoon om hulp.

 

Affiche

 Om deze actie kenbaar te maken in de apotheek, werd een affiche gemaakt. Print 'm af en hang 'm in jouw apotheek, zodat patiënten weten dat ze bij jou terechtkunnen. Je kan de affiche hier downloaden.

© 2021 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy