Maximumfactuur via MyCareNet: opgelet

vrijdag 09 januari 2015
Terug naar overzicht

We vernemen dat er op het terrein problemen zijn met de toepassing van MAF (maximumfactuur) in de apotheek, door de wijzigingen op 1/1/2015. We geven u graag wat meer informatie.


In principe raadpleegt u als apotheker (altijd) MyCareNet bij elke aflevering. In dat geval stelt er zich geen probleem en zult u zeker de correcte verzekerbaarheidsgegevens gebruiken en dus een correct remgeld aanrekenen.

Wanneer u dat niet doet, maar wel eerder opgevraagde MyCareNet-gegevens hergebruikt, kan er zich wel een probleem stellen. Bij hergebruik van de MyCareNet-gegevens van december voor een aflevering die u nu (in januari) doet, staat de ‘MAF teller’ mogelijk nog op 1, voor mensen die recht hebben op de MAF. Uw softwarepakket geeft dan aan om 0 euro aan te rekenen voor de betrokken geneesmiddelen in plaats van het normale remgeld. Nochtans is het op dit moment praktisch gezien zeer onwaarschijnlijk dat een patiënt reeds zijn MAF-plafond bereikte. Dit is een technisch probleem en de afhandeling is niet correct.

De softwarehuizen werden ingelicht dat zij – bij het hergebruiken van MyCareNet gegevens van december 2014 – de normale remgelden moet toepassen en dat er dus geen rekening mag worden gehouden met de waarde van de MAF-teller uit die hergebruikte gegevens, voor afleveringen in januari.
Er wordt met andere woorden een uitzondering gemaakt: als u MyCareNet-gegevens van december hergebruikt, wordt er geen rekening gehouden met het MAF-statuut en moeten altijd de gewone remgelden aangerekend worden.

Het probleem is van tijdelijke aard, aangezien het alleen de voorschriften met hergebruik van MyCareNet-gegevens van december van het voorgaande jaar betreft en vermits betalingsverbintenissen sowieso slechts gedurende 30 dagen hergebruikt kunnen worden.


Wat nu?

  In elk geval blijft het verstandig om bij elke aflevering een online raadpleging van MyCareNet te doen. Voor patiënten die recht hebben op MAF, worden de MAF-tellers elke 1 januari terug op ‘0’ gezet en zult u dus wel het correcte remgeld aanrekenen.

›   Geeft uw softwareprogramma aan dat de MAF van toepassing is in januari, verzeker u er dan van dat u effectief een online MyCareNet-consultatie deed in januari voor de betrokken patiënt. Dan kunt u gerust zijn dat u het juiste remgeld aanrekent.

›   Moest u al gratis ‘MAF’ afleveringen gedaan hebben, kan dat problemen geven bij de facturatie en uitbetaling. We doen al het mogelijke om het (financieel) nadeel voor u in de mate van het mogelijke te beperken en we houden u op de hoogte van eventuele problemen voor uw apotheek.


Contacteer ons gerust voor meer informatie.

© 2023 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy