Mondmasker dragen verplicht: impact op de apotheek

vrijdag 10 juli 2020
Terug naar overzicht

De overheid heeft, op advies van de Groep van Experts belast met de Exitstrategie (GEES) en in navolging van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, beslist om de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden. 

Het dragen van een mondmasker was al verplicht in een beperkt aantal situaties, zoals op het openbaar vervoer of bij het uitoefenen van een contactberoep (zoals dat van kapper). Dit Ministerieel Besluit zal nu worden uitgebreid, en vanaf zaterdag 11 juli zal het dragen van een mondmasker ook verplicht zijn

> in winkels en winkelcentra

> in bioscopen, theater, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken

en dit voor alle personen vanaf 12 jaar. "Mensen die deze verplichting in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie zoals voorzien in het Ministerieel Besluit", aldus de Belgische regering bij monde van premier Wilmès.

 

Gevolgen voor de apotheek

De overheid heeft laten weten dat de uitbreiding van de mondmaskerplicht ook geldt voor apotheken. De maatregel heeft dus ook een directe impact op het apotheekteam. Alle informatie kan je nalezen in dit document (ook terug te vinden via info-coronavirus.be), maar de essentie luidt als volgt:

Vanaf zaterdag 11 juli is het dragen van een mondmasker verplicht in de apotheek, zowel voor patiënten als voor de apotheekmedewerkers.

Om jouw patiënten attent te maken op deze maatregel, kan je gebruikmaken van onderstaande affiche die je kan ophangen in de apotheek. Klik hier om de affiche te downloaden.

Naast het dragen van een mondmasker, blijven de "zes gouden regels" natuurlijk gelden:

  • Pas hygiënemaatregelen toe, zoals het regelmatig wassen van de handen;
  • Stimuleer activiteiten in de buitenlucht;
  • Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen;
  • Houd zoveel mogelijk een veiligheidsafstand van 1,5m aan;
  • Beperk jouw contacten (15 personen per week);
  • Beperk de omvang van jouw bijeenkomsten (15 personen).
© 2021 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy