Oekraïense vluchtelingen hebben toegang tot ziekteverzekering

maandag 28 maart 2022
Terug naar overzicht

De oorlog in Oekraïne brengt veel vluchtelingen naar ons land. Misschien heb jij deze mensen zelf al over de vloer gehad, omdat zij op zoek zijn naar medicatie. Weet dat er een regeling werd uitgewerkt waardoor Oekraïense vluchtelingen, in het kader van het Europese tijdelijk beschermingsstatuut, een ziekteverzekering kunnen aanvragen. Zo krijgen zij toegang tot betaalbare zorg en kunnen ze terugvallen op een verhoogde tegemoetkoming.Hiervoor moeten zij zich wel inschrijven bij een Belgisch ziekenfonds. De inschrijving gaat retroactief in vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin de vluchteling het bewijs van registratie of het attest tijdelijke bescherming ontvangt.
 
Die procedure kan echter een paar dagen in beslag nemen. Daarom vraagt het RIZIV aan zorgverleners om in die tussentijd geen prestaties te factureren. Eenmaal geregistreerd, hebben Oekraïense vluchtelingen in principe recht op de verhoogde tegemoetkoming en de MAF.

Opgelet: als je ervoor kiest om het systeem van de derdebetaler toe te passen, moet je je er wel bewust van zijn dat je het risico (alleen) op jou neemt. Zorg ervoor dat je de nodige informatie hebt om de situatie achteraf te kunnen regulariseren, zoals een bewijs van tijdelijke bescherming of een inschrijvingsbewijs van de Dienst Vreemdelingenzaken, of betrouwbare contactgegevens om de persoon terug te vinden. Bij twijfel kan je ook een gedeelte van de verpakking meegeven, zodat de patiënt enkele dagen verder kan. In afwachting van deze registratie, kan je ook steeds contact opnemen met het lokale OCMW.

Meer informatie over dit onderwerp vind je terug op de website van het RIZIV.

© 2022 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy