Overheidsmaskers: procedure en patiëntenfolder

donderdag 11 juni 2020
Terug naar overzicht

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen overheidsmaskers via de apotheek. Hieronder vind je de volledige procedure van de verdeling terug, alsook een folder met gebruiksaanwijzingen die je aan patiënten kan meegeven.

 

Procedure

1. Vanaf vandaag, woensdag 10 juni, kan je één (enkele) verpakking met 1.000 mondmaskers bestellen bij de belangrijkste groothandelaar-verdeler (CNK 4215-976). Nadien kan je per verpakking van 200 stuks (CNK 4219-259) of 1.000 stuks (CNK 4215-976) bijbestellen in functie van de reële noden.

2. Vanaf maandag 15 juni start de verdeling in de apotheken. Om een overrompeling te voorkomen, wordt voorgesteld om dit per leeftijdsgroep te doen, verspreid over een periode van 10 dagen - maar dat hoef je zeker niet strikt te volgen of controleren.

3. Lever één stoffen masker per burger af (volgens eID). De aflevering voor het hele gezin gebeurt bij voorkeur via het 'gezinshoofd' met de eID van de gezindsleden of een eventueel ander identificatiebewijs waarop het INSZ-nummer vermeld staat (of op basis van de kennis van de gezinssamenstelling). 

4. Registreer de aflevering in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier door gebruik te maken van de CNK-code van de maskers van Defensie (CNK 4219-267). Zo kan je altijd controleren of een patiënt (of gezinshoofd) al een masker heeft ontvangen. 

5. Afgeleverde maskers worden niet teruggenomen en/of omgeruild.


Elke apotheek ontvangt voor deze dienst een forfaitair bedrag van 150 euro (excl. btw).Troef van de apotheker: advies!

De mondmaskers zitten per vijf stuks verpakt. In elke verpakking zit ook één gebruiksaanwijziging. Maar vermits er maar 1 masker per persoon is voorzien, zal niet iedereen dus een handleiding meekrijgen. 

Daarom is het belangrijk om jouw patiënten voldoende te informeren, zeker diegenen die geen handleiding krijgen.

Vestig vooral de aandacht op het feit dat deze stoffen overheidsmaskers moeten worden gewassen in de handwas, mét een detergent, op maximum 30° en dat gedurende minimum 60 minuten.

... en dit in tegenstelling tot de NBN-norm voor stoffen mondmaskers ("wassen op 60°").

Met name het belang van wasmiddel is essentieel, vermits dat niet wordt vermeld op de handleiding die bij de mondmaskers zit. 

In tegenstelling tot de zelfgemaakte maskers die verdeeld werden door de gemeente, hoef je bij deze overheidsmaskers géén filters te gebruiken. 

Om jou hierin te ondersteunen, hebben wij een eigen patiëntenfolder gemaakt die je samen met de maskers kan afleveren. Op die manier kan je al jouw patiënten gemakkelijk voldoende informeren.

> Klik hier om de patiëntenfolder te downloaden

Indien je in jouw apotheek graag patiënten wil ontvangen volgens leeftijdsgroep, dan kan je onderstaande visual gemakkelijk delen via jouw website en sociale media. 

© 2022 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy