Paracetamol: beperkingen bij aflevering afgeschaft

donderdag 14 mei 2020
Terug naar overzicht

De beperkende maatregelen met betrekking tot het afleveren van paracetamol, die aan het begin van de coronacrisis werden genomen, zijn deze week weer opgeheven.

Het FAGG heeft hierover een mededeling gepubliceerd. Daarin meldt het Agentschap dat de beperking van slechts één doosje per patiënt af te leveren wordt afgeschaft. Die beslissing werd genomen omdat de verkoop van paracetamol intussen is gestabiliseerd. Enkel voor de intraveneuze vorm blijven er maatregelen van kracht: deze vorm van geneesmiddel is en blijft belangrijk voor de behandeling van patiënten in de ziekenhuizen.

Blijf je patiënten verder wijzen op het goed gebruik van paracetamol: gebruik bij voorkeur de laagst doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen en dat gedurende een zo kort mogelijke periode. Hamsteren en een voorraad paracetamol aanleggen, is ook absoluut niet nodig.

Het blijft echter wel belangrijk om elk voorschriftvrij geneesmiddel te blijven registreren op naam van de patiënt, in het GFD. Die aanbeveling blijft gelden om de kwaliteit van de farmaceutische zorg in de apotheek te waarborgen. Gezien de risico's die gepaard gaan met een overmatig gebruik van paracetamol, kan je het verbruik ervan nauw opvolgen via het GFD en, indien nodig, een medicatieschema opstellen.

© 2021 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy