Project 'de Gele Doos' start ook in Limburg

maandag 13 maart 2023
Terug naar overzicht

Vanaf zondag 19 maart, niet toevallig op de Dag van de zorg, gaan zorgverleners in eerstelijnszone West-Limburg aan de slag met het project 'de Gele Doos'. Deze actie wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale besturen. Daarmee volgt Limburg het voorbeeld van enkele andere Vlaamse gemeenten waar de Gele Doos eerder al werd gelanceerd, waaronder Gent.

De opzet is eenvoudig: elke 65-plusser (in de gemeenten Ham, Tessenderlo of Leopoldsburg) of 75-plusser (in de stad Beringen) krijgt een persoonlijke uitnodiging om zijn 'Gele Doos' gratis bij een apotheker (of ander afhaalpunt) op te halen. De afhaalpunten verschillen per gemeente; burgers kunnen de exacte punten terugvinden op de uitnodigingsbrief.

Het gaat om een herkenbare, gele bewaardoos voor belangrijke persoons- en medische gegevens zoals een kopie van het paspoort, een medicatieschema en een medische fiche. Het is de bedoeling dat de Gele Doos wordt bewaard in de koelkast. Op die manier kunnen zorgverleners (bijvoorbeeld een arts van wacht, ambulanciers of een spoedarts) de doos met de meest recente medische informatie gemakkelijk terugvinden en snel handelen in noodsituaties. Een sticker op de binnenkant van de voordeur geeft bovendien aan dat er een Gele Doos in de woning aanwezig is.

 

De rol van de (huis)apotheker

De apotheker is rechtstreeks betrokken bij de verdeling van de dozen: hij of zij registreert de afgifte van een Gele Doos en licht het gebruik ervan toe aan burgers. De apotheker voorziet ook een recent medicatieschema om in de doos te bewaren. De apotheker zal de patiënt er bovendien op aanspreken om zijn of haar medische gegevens regelmatig te updaten bij nieuwe diagnoses of medicatie. Zo beschikken hulpverleners steeds over de meest correcte informatie.

Met dit project wordt het belang van een huisapotheker, die het medicatiegebruik van oudere patiënten en hulpbehoevenden nauw opvolgt, extra in de verf gezet.

 

Gele doos kan leven van thuiswonende tachtigjarige redden | Het Nieuwsblad  Mobile

 

1 doos per huishouden

Om een Gele Doos te kunnen ontvangen, moet de burger die een persoonlijke uitnodiging ontving met zijn of haar identiteitskaart (of van beide partners wanneer het om een huishouden gaat) naar de apotheek gaan. Er wordt één doos per huishouden gegeven. Mensen die moeilijk zelf naar de apotheek kunnen gaan, kunnen de doos trouwens ook door iemand anders laten ophalen.

 

Inhoud van de doos

Standaard:

• Medische fiche: onder andere chronische aandoeningen en allergieën

• Up-to-date medicatielijst

• Kopie identiteitskaart

• Fichekaart (kaart met noodnummers en checklist inhoud doos)

 

Indien van toepassing:

• Documenten met betrekking tot vroegtijdige zorgplanning of wilsverklaringen.

• Ingevulde fiche vermiste persoon: de fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

© 2023 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy