Verhuur & gebruik aerosoltoestellen

woensdag 25 maart 2020
Terug naar overzicht

COVID-19 veroorzaakt onder meer respiratoire problemen. Daarom ontvangen wij vragen van apothekers over wat zij moeten doen wat betreft de verhuur van aerosol of vernevelingstoestellen. Dit zijn de huidige aanbevelingen van APB:

 

Gebruik van aerosoltoestellen in thuissituatie

Het is aan te raden, waar mogelijk, geneesmiddelen onder de vorm van inhalatoren en met voorzetkamer te gebruiken en het gebruik van aerosoltoestellen zoveel mogelijk te vermijden, ook in de thuissituatie. Er bestaat onzekerheid omtrent de verspreiding van het virus tijdens het vernevelen. Speekseldruppeltjes kunnen in aerosol omgezet worden en via aerosol omgeving en omstaanders infecteren. In een geïsoleerde thuissituatie is dit indien absoluut noodzakelijk nog steeds mogelijk. Maar dit moet een uitzondering blijven.

In deze situatie raden wij aan:

- De verneveling uit te voeren in een goed verluchte ruimte afgezonderd van andere personen.

- Na ieder gebruik het oppervlak waar de aerosoldeeltjes kunnen neervallen en het aerosoltoestel zelf te ontsmetten.

- De ruimte nog minimum 30 minuten te verluchten na de verneveling. Waar de situatie het toelaat, is vernevelen in de buitenlucht een mogelijkheid.

- Het masker te reinigen met water en zeep na ieder gebruik.

Voor wat betreft het toestel raden wij aan dit na elk gebruik te reinigen met javel (40 ml in 1 liter water), en zeker voor het terug in te leveren in de apotheek.

 

Verhuur van aerosoltoestellen

Voor wat betreft aerosolen die terugkomen uit verhuur, moet je rekening houden met het feit dat het virus - volgens recente literatuur - tot 72 uur kan overleven op plastic. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid virusdeeltjes. We stellen dan ook voor om, indien het absoluut noodzakelijk is het toestel verder te verhuren, dit gedurende 3-4 d in quarantaine te plaatsen, te reinigen met javel (40 ml in 1 liter water) en de filter te vervangen. Voor de reiniging en vervanging van de filter zijn handschoenen en een pincet noodzakelijk.

Wij raden eveneens aan de toestellen te verhuren zonder zak of stoffen tas, maar wel bijvoorbeeld in een wegwerpzak. Ook raden wij aan op voorhand een plaats in de apotheek te voorzien waar patiënten hun toestel kunnen terugbrengen.

© 2021 KLAV - Ilgatlaan 5 - 3500 Hasselt - T: 011/28 78 00 - F: 011/28 78 01 - info@klav.be - Sitemap - Disclaimer - Privacy Policy